Hulp nodig? 085 237 64 00
“Jitse is geen digibeet maar een onuitputtelijke bron van kennis”

“Jitse is geen digibeet maar een onuitputtelijke bron van kennis”

Tekenaar Jitse (66) kan de weken aftellen tot aan zijn pensioen. Hij probeert zijn opvolger Bart (31) zoveel mogelijk kennis mee te geven die hij de afgelopen jaren heeft verzameld. En dat is behoorlijk wat. “Ik ben begonnen aan de tekentafel met een potlood en gummetje. De tekeningen gingen op de bus. We hadden zelfs een collega die zich alleen maar bezighield met afdrukken en posten.” Die tijd ligt ver achter ons, maar Jitse is altijd goed bijgebleven. “Jitse is absoluut geen digibeet. Respect voor wat hij allemaal weet. Hij is een onuitputtelijke bron van kennis”, aldus Bart.

Als tekenaar bij De Haan Westerhoff maak je een tekening van te leveren zonwering in de nieuwe situatie wanneer de klant of de werkvoorbereider hierom vraagt. Bij complexe situaties en grote projecten komt dit veel voor. “Vroeger was de vraag veel minder en bovendien het niveau heel anders. De gebouwen waren veel meer rechttoe rechtaan. Vandaag de dag worden er hogere eisen gesteld. Het is een kwestie van tijd voordat 3d tekenen ook voor ons de norm is”, denkt Jitse.

Bart is sinds enkele maanden werkzaam bij DHW en heeft de loodzware taak om Jitse te doen ‘vergeten’. “Jitse heeft ontzettend veel kennis, waar ik nu nog gebruik van kan maken.” Wel ziet hij ook verschillen. Bart: “Ik hou zelf van structuur. Hoe is de situatie? Wat is het doel? Wat hebben we nodig? Jitse steekt direct van wal en overlaadt me met zijn kennis. In zijn enthousiasme wordt hij dan een beetje chaotisch. Dat verschil is ook terug te zien op onze bureaus.”

Jitse vervolgt: “Bart moet zijn eigen werkwijze nog ontwikkelen. Daar gaat tijd overheen. Hij moet niet alles klakkeloos van mij overnemen, maar zelf ook nadenken. Daarom laat ik hem soms een beetje zwemmen. Hij komt vanzelf weer bovendrijven.” De komende periode gaan Jitse en Bart intensief samenwerken. In november mag Jitse genieten van zijn pensioen en zal Bart het stokje overnemen. “Ik zou Bart nog willen meegeven dat hij altijd plezier in zijn werk moeten houden, dat is het allerbelangrijkste”, besluit Jitse.

NIEUWSGIERIG NAAR MEER?